Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

'Επειτα από τέσσερις μέρες, γύρισα ξανά κοντά σας. Ξέρω πως πολλοί από τους φίλους μου ανυπομονούν να μάθουν τις εντυπώσεις μου, αλλά και τις δραστηριότητές μου εκεί. Όμως κι εγώ ανυπομονώ να εκφράσω όλα τα συναισθήματα που κουβάλησα μέσα στην αποσκευή της καρδιάς μου.

Καλοί μου φίλοι, πέρασα τέσσερις μοναδικές μέρες και λυπήθηκα που έπρεπε να γυρίσω τόσο σύντομα στην πατρίδα. Έζησα μια υπέροχη εμπειρία που μου άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις και μια γλυκιά προσμονή για την επόμενη φορά...!

Η μαγεία ξεκίνησε από τη στιγμή που αφήσαμε πίσω μας το αεροδρόμιο και πήραμε το δρόμο που θα μας οδηγούσε στη Νυρεμβέργη. Πανέμορφα τοπία, εκπληκτικές εικόνες! Αισθάνθηκα σαν τη... Μαίρη στη χώρα των θαυμάτων. Σαν να είχα μεταπηδήσει στον κόσμο των παραμυθιών. Ατελείωτο πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις κι εκείνα τα παραδοσιακά κτίσματα με τις τριγωνικές σκεπές από -συνήθως- καφεκόκκινα κεραμίδια που έκρυβαν από κάτω άνετες σοφίτες με μεγάλα παράθυρα, στολισμένα με καλόγουστα κουρτινάκια. Κάποια στιγμή είδα με τα μάτια της φαντασίας μου τον Χανς και τη Γκρέτελ να με χαιρετούν, κουνώντας ζωηρά τα γαντοφορεμένα χεράκια τους. Πιο πέρα, καθώς προσπερνούσαμε τα γάργαρα νερά κάποιου ποταμού και τα πανύψηλα δέντρα του δάσους, θα 'λεγε κανείς πως θα ξεπετιόταν ξαφνικά η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα με τα καλάθι της γεμάτο καλούδια, δώρο για τη στρουμπουλή γιαγιά της.

Η Νυρεμβέργη, ιδιαίτερα η παλιά πόλη της, με εντυπωσίασε. Γραφική, ρομαντική, θεσπέσια. Με πλακόστρωτους δρόμους -σημειωτέον, πεντακάθαρους!- και καλοδιατηρημένα γοτθικά κτίρια, και επιστέγασμα ένα πανέμορφο καστέλλο -καμία σχέση με τα διαλυμένα κάστρα που ξέρουμε- με υπέροχη θέα.

Το Μόναχο είχε μια διαφορετική ομορφιά. Επιβλητικό, λιγάκι αυστηρό, γεμάτο από ενδιαφέροντα μουσεία και μεγαλοπρεπή κτίρια. Φυσικά δεν πρόλαβα να επισκεφθώ όλα όσα θα ήθελα, ωστόσο θέλω να εξομολογηθώ το πόσο μου άρεσε εκείνος ο μικρός πύργος που φιλοξενούσε στους τέσσερις ορόφους του το μουσείο των παιχνιδιών. Βιτρίνες με μοναδικά εκθέμετα λογής-λογής παιχνίδια, παιχνίδια που πρόσφεραν χαρά σε παιδάκια περασμένων αιώνων.

Πολλά από όσα σας περιγράφω θα τα δείτε σε φωτογραφίες που θα αναρτήσω σύντομα. Τώρα, όμως, θέλω να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους εκείνους που συνέβαλαν ώστε να γνωρίσω τη μαγεία αυτού του ταξιδιού.

Πρώτους από όλους τον εκδοτικό μου και ιδιαίτερα τη Μαρία Κουκουβίνου που βοήθησε με ποικίλους τρόπους ώστε να απολαύσω πραγματικά αυτή την εμπειρία. Εξίσου ευγνώμων είμαι και στον κύριο Ηλία Τάκη που οργάνωσε όλες τις εκδηλώσεις, φρόντισε για την άνετη παραμονή μας και για τη διασκέδασή μας. Και, μαζί με εκείνον, νιώθω πως πρέπει να ευχαριστήσω τη γλυκιά σύζυγό του και την αξιαγάπητη κορούλα του, την Κατερίνα και την Πέρσα-Ηλιάνα, που στερήθηκαν πρόθυμα τον άνθρωπό τους προκειμένου να περάσω εγώ καλά.

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Δημήτρη Λαμπρόπουλο, εκπαιδευτικό και πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων, ο οποίος προλόγισε τα βιβλία μου και συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκδήλωση της Νυρεμβέργης.

Τον πάτερ Αλέξανδρο και την πρεσβυτέρα του, δυο γλυκύτατοι άνθρωποι, απλοί και προσιτοί, που συμμετείχαν στην εκδήλωση και με αγκάλιασαν με αγάπη και σεβασμό.

Τον κύριο Διαμαντή Γκίκα που, εκτός από τη σημαντική συμμετοχή του στη βραδιά, με συνέδεσε αμέσως με την Ελλάδα για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Μαρία Μπακλαβά.

Νιώθω πως πρέπει να ευχαριστήσω ξεχωριστά τις νεαρές κοπέλες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας στη Νυρεμβέργη και συμμετείχαν εποικοδομητικά στις συζητήσεις μας, αποστομώνοντας κάποιες φορές εμάς τους μεγάλους.

Τον απολαυστικό Ηλία που μας φιλοξένησε με χαρά στο γραφικό μαγαζί του και που έτρεξε να φέρει από το σπίτι του την ιδιαίτερη μπίρα που θέλησα να δοκιμάσω.

Και τον Dr Alfred Haller, έναν αξιαγάπητο φιλέλληνα επιστήμονα, που άφησε την οικογένειά του και την ετοιμόγεννη κόρη του για να μας ξεναγήσει στις ομορφιές της παλιάς πόλης της Νυρεμβέργης και να μας γνωρίσει τις τοπικές νοστιμιές της.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τη γλυκύτατη Μαρία Μορφίδου, την καινούρια φίλη μου, που, παρά το πρόβλημα που είχε με την υγεία της, βοήθησε στην οργάνωση της εκδήλωσης στο Μόναχο, με ξενάγησε πρόθυμα στις ομορφιές της πόλης και μου χάρισε απλόχερα την αγάπη και τη φιλία της.

Οπωσδήποτε ανήκει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ένθερμο κοινό των εκδηλώσεων που με τίμησε με την παρουσία του. Άνθρωποι ζεστοί, απλοί, με σημαντικά ενδιαφέροντα και αξιόλογες ανησυχίες, που έδωσαν στις συζητήσεις μας ένα ιδιαίτερο χρώμα. Άνθρωποι που έδιωξαν αμέσως το τρακ που με κατείχε και με έκαναν να νιώσω σαν μια παλιά τους φίλη, σαν μέλος της οικογένειάς τους πολλές φορές.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτκούς του Δεύτερου Λυκείου Μονάχου, οι οποίοι με υποδέχτηκαν σαν δικό τους άνθρωπο, βοήθησαν σημαντικά στην εκδήλωση που έγινε στο σχολείο τους, διάβασαν και έκαναν πολύ κολακευτικά σχόλια για τα βιβλία μου και με κάλεσαν με ειλικρίνεια ξανά κοντά τους.

Για τον ίδιο λόγο ευχαριστώ πολύ και τις τρεις καθηγήτριες του Πρώτου Λυκείου, οι οποίες έφεραν με δική τους πρωτοβουλία τους μαθητές τους και μου έδειξαν την εκτίμηση και την αγάπη τους.

Τέλος, θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις, άκουσαν με προσοχή τα όσα είπα, διατύπωσαν με ειλικρίνεια και εξυπνάδα τις όποιες απορίες τους και με άφησαν έκπληκτη με την ωριμότητα και τις ανησυχίες τους.

Ελπίζω να κατάφερα να σας δώσω μια μικρή γεύση αυτής της αξέχαστης εμπειρίας. Τώρα είμαι ξανά κοντά σας, ανανεωμένη και χαρούμενη, ενδυναμωμένη από την αγάπη των καινούριων φίλων μου στη Γερμανία, έτοιμη να συνεχίσουμε από το σημείο που είχαμε μείνει.

Καλώς σας βρήκα, φίλοι μου. Συνεχίζουμε να ζούμε και να ονειρευόμαστε πάντα με το χαμόγελο στα χείλη!!!

2 σχόλια:

  1. Συνεχίζουμε να ζούμε και να ονειρευόμαστε πάντα με το χαμόγελο στα χείλη!!!

    θα κρατήσω αυτό... και το πράσινο που αγνάντεψα μέσα από τις περιγραφές σου...

    αύριο θα παραλάβω τις σκιές...

    φιλάκια καλή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή